بخش سیاسی

بسمه تعالی

 روابط جمهوری اسلامی ایران با جمهوری اندونزی

دو کشور جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اندونزی درسال 1330 در سطح وزیر مختارروابط دیپلماتیک برقرار کردند و در سال1339 رابطه سیاسی خود رابه سطح سفیر ارتقاء دادند.مناسبات دوجانبه بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اندونزی در طول سالیان گذشته بسیار گرم و دوستانه بوده و همکاری سیاسی و اقتصادی و فرهنگی فعالی  بین دو کشور در جریان است.

 مقامات عالی دو کشور در سطوح مختلف ظرف سالهای اخیر با یکدیگر دیدار و رایزنی داشته اند.رئیس جمهور سابق ایران در اردیبهشت ماه سال 1385 به اندونزی سفر کرد. در این سفر شش سند همکاری در زمینه‌های مختلف سیاسی و اقتصادی به امضاء رسید. در پاسخ به سفر رئیس جمهور سابق کشورمان به اندونزی، جناب آقای یودیونو رئیس جمهور وقت اندونزی در اسفند ماه سال 1386 در راس یک هیات بلندپایه سیاسی و اقتصادی به ایران سفر کرد.در این سفر موافقتنامه‌های مهمی‌بین دو کشور به امضا رسید.

با توجه به برگزاری شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد در تهران در شهریورماه سال 1391، جناب آقای بودیونو معاون اول رئیس جمهور اندونزی در راس یک هیات بلند پایه سیاسی و اقتصادی در شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد در تهران (10-5 شهریورماه 1391) شرکت کرد. ایشان در مدت اقامت در تهران با مقام معظم رهبری و رئیس جمهورسابق کشورمان دیدار و گفتگو کردند.

جناب آقای دکتر ظریف وزیر محترم امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در مهر ماه سال 1392 با آقای مارتی ناتالگاوا وزیر امور خارجه اندونزی در حاشیه نشست مجمع عمومی‌شصت و هفتم سازمان ملل در نیویورک ملاقات کردند.  همچنین در شهریور 1398 دکتر محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه دیدار و گفتگو با مقامات کشورهای آسیایی به اندونزی سفر کرد و با خانم رتنو مرسودی، وزیر امور خارجه جمهوری اندونزی دیدار و گفتگو نمود. در این دیدار رویکرد اصولی جمهوری اسلامی ایران در قبال برجام در شرائط کنونی از سوی وزیر امور خارجه کشورمان تشریح و بر ضرورت پایبندی طرف مقابل به تعهدات خود و بهره مندی ملت ایران از منافع اقتصادی برجام تاکید شد. حمایت از افزایش رایزنی‌های سیاسی و همکاریهای فی مابین در  خصوص مسائل مهم جهان اسلام، بویژه فلسطین و ادامه مشورتها در خصوص مسائل مهم منطقه و همچنین در سازمان همکاری اسلامی و دیگر مجامع بین المللی نیز از دیگر موضوعات مورد رایزنی وزرای خارجه دو کشور در این دیدار بود.

در اول اردیبهشت ماه سال 1394 جناب آقای روحانی رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران نیز در راس یک هیات عالی رتبه جهت شرکت در اجلاس سران آسیا –افریقا به اندونزی سفر کردند و علاوه بر شرکت در اجلاس، با رئیس جمهور اندونزی مذاکرات دو جانبه داشتند. در پاسخ به این سفر رئیس جمهور جوکووی نیز در سال 1395 به کشور ایران سفر نمود و روابط دو کشور و همکاری در همه زمینه‌های مورد علاقه مورد بحث و بررسی قرار گرفت. قبل از این سفرنیز وزیر امور خارجه اندونزی نیز جهت آماده سازی زمینه سفر رئیس جمهور اندونزی به ایران در مهر ماه سال 1394  از ایران دیدن کرد.

همکاری بین دو کشور در مجامع و سازمانهای بین المللی از جمله سازمان ملل، جنبش عدم تعهد و سازمان همکاریهای اسلامی و دی هشت نیز همواره دوستانه و نزدیک  بوده و دو کشور در ارتباط با موضوعات مختلف بین المللی از جمله موضوع هسته ای ایران و حقوق بشر، همکاری بسیار نزدیکی دارند.

تاکنون 9 نشست کمیته مشترک مشورتی دو کشور در سطح معاونین منطقه‌ای وزارت امور خارجه برگزار گردیده و در این چارچوب موضوعات مختلف سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و بین‌المللی مورد تبادل‌نظر قرار گرفته است. آخرین دور مذاکرات در  9 تیرماه 1400 بصورت مجازی برگزار گردید.

                                                              

در اول اردیبهشت سال 1400 دکتر محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان به جاکارتا سفر کرد و با جوکو ویدودو رئیس جمهور و خانم رتنو مرسودی وزیر امور خارجه اندونزی ملاقات نمود. در این دیدارها، وزیر امور خارجه کشورمان، آمادگی جمهوری اسلامی ایران را برای توسعه هر چه بیشتر روابط برادرانه دو کشور مورد تاکید قرار داد و از مواضع اصولی اندونزی در شورای امنیت برای حفظ برجام و اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ قدردانی کرد

دکتر ظریف همچنین، از افزایش حجم روابط تجاری دو کشور و توافق طرفین برای استفاده از طرفیت کمیسیون مشترک اقتصادی و دیگر راهکارها برای تقویت روابط اقتصادی دو کشور ابراز خرسندی کرد.

                                             

سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران  مورخ 2 مرداد 1402در کاخ مردکا مورد استقبال رسمی جوکو ویدودو رئیس جمهوری اندونزی قرار گرفت.

 رئیسی، رئیس جمهور کشورمان به دعوت رسمی همتای اندونزیایی خود این سفر را انجام داده است. هدف از این سفر گسترش و تعمیق تعاملات اقتصادی و سیاسی ایران و کشورهای آسیایی عنوان گردید.

دیدار با رئیس جمهور اندونزی و امضای اسناد مهم همکاری‌های دوجانبه و همچنین دیدار با رئیس اتحادیه آ سه آن، رئیس مجلس نمایندگان  اندونزی، رئیس مجلس مشورتی خلق اندونزی، حضور در مسجد استقلال و دیدار و گفتگو با تجار اندونزیایی و ایرانی از برنامه‌های رئیس جمهور برای این سفر دو روزه بود.

این دوازدهمین سفر خارجی رئیس جمهور رئیس جمهور از زمان روی کار آمدن وی در آگوست 2021 است. این سفر با هدف تعمیق روابط اقتصادی، سیاسی و فرهنگی ایران و اندونزی صورت پذیرفت که حدود 70 سال پیش روابط دیپلماتیک خود را برقرار کردند.

ریس جمهور کشورمان در جمع خبرنگاران اعلام نمود با توجه به اینکه اندونزی کشوری مهم در جنوب شرق آسیا است که در ترتیبات منطقه ای و بین المللی از جایگاهی کلیدی برخوردار است، تاکید کرد: گسترش همکاری‌ها با کشورهای همسو از جمله سیاست های دولت وی است.

در این سفر اسنادی با هدف گسترش همکاری‌های اقتصادی، تجاری، فرهنگی، گمرکی و بهداشتی در مدت اقامت دو روزه وی در جاکارتا امضا شد.